Veelgestelde vragen

  • Die kans is bijzonder klein. We kunnen nog geen definitieve uitspraken doen zo lang de berekeningen van de ingenieursbureaus niet rond zijn, maar naar verwachting krijgt u lagere of vergelijkbare lasten als in 2021.

  • De warmtewisselaar die in uw woning wordt geïnstalleerd, is ongeveer even groot als een gemiddelde CV-ketel.

  • U heeft al geïnvesteerd in duurzame verwarming, dus het restwarmtenet zal minder interessant voor u zijn dan voor iemand met een traditionele CV. Of u alsnog voordeel uit het restwarmtenet kunt halen, bijvoorbeeld door lagere energiekosten, moet de tijd nog leren. Zodra hier meer over bekend wordt, informeren we u hierover.

  • Nee, er zitten geen gevaarlijke chemische stoffen in het restwarmtewater. Het restwarmtewater is gedemineraliseerd en zit continu in een gesloten restwarmtenetsysteem. Zo is er ook een apart leidingennetwerk voor het koelwater van de fabriek. En ook het water voor uw verwarming en kranen zit in aparte, afgesloten leidingen. Het restwarmtewater komt dus op geen enkel moment in contact met het water uit de andere leidingen, laat staan met schadelijke stoffen. Lees hoe het werkt

  • Dat weten we nog niet. Het is al wel duidelijk dat hoe meer deelnemers, des te lager de kosten zullen worden. Dit omdat we denken dat het overgrote deel van de jaarlijkse kosten voor de deelnemers uitgesmeerde financieringskosten zijn. Of er een eventueel minimum aantal deelnemers nodig zal zijn, is afhankelijk van de uitkomsten van de engineeringstudie rondom de haalbaarheid van het project en welke eisen een warmteleverancier aan de realisatie stelt. Zodra hier meer over bekend is, informeren we u hierover.

  • Het korte antwoord is Nee. Omdat restwarmte gratis beschikbaar wordt gesteld zullen er naar verwachting geen verbruikskosten gerekend worden. Er is zoveel warmte beschikbaar die nu in de lucht of in de Schelde verdwijnt.

    Het lijkt er daarom meer op dat hoe hoger het verbruik des te beter het voor de industrie is. Neemt natuurlijk niet weg dat isolatie ook wel comfort geeft, als de tocht verdreven wordt.

  • Dow heeft een groot aantal fabrieken met allemaal afzonderlijke processen. Als er een storing of onderhoudsstop bij een van de fabrieken is, heeft dit geen effect op de levering van restwarmte bij u thuis.

  • Ja, dat is mogelijk, maar waar we nu uitgaan van een kosteloze aansluiting tijdens dit project, krijgt u waarschijnlijk wel met hoge aansluitkosten te maken wanneer u nadien pas op het restwarmtenet aangesloten wilt worden. Op zo’n moment zullen ook overige privileges, waar RestwarmteNet Hoek zich hard voor gaat maken, niet meer gelden.

  • Dat is nog niet helemaal bekend.

    Het idee voor een rest warmtenet is vanuit DOW wel voor het eerst naar Hoek gekomen. De gemeente Terneuzen heeft dit samen met DOW, de provincie en anderen opgepakt en onderzoek laten doen. Het resultaat van die onderzoek, uitgevoerd door Quo-Mare was dat restwarmte in de Kanaalzone haalbaar kan zijn en dat het de beste optie is om CO2 vrij te verwarmen. Een vervolg onderzoek door Siemens wees nogmaals uit dat er voldoende animo is en de gemeenteraad heft toen besloten om de een fase1 ontwerp te maken voor de kanaalzone plus een fase 2 ontwerp voor Hoek.

  • Het doel is om met Hoek van het gas af te gaan. Het plan is dat de CV ketel dan vervangen wordt door een andere unit, een afleverset.

    Voor koken is het dan nodig om de gaskookplaat te vervangen door een elektrische kookplaat.

    Ook die vervanging willen wij als vereniging meenemen in het grote project.

    Het hoofddoel van onze vereniging is het ontzorgen van de deelnemers die meedoen aan het project en de zaken die je noemt zijn daar een onderdeel van.

  • Dat is nog niet helemaal bekend.

    Het idee voor een rest warmtenet is vanuit DOW wel voor het eerst naar Hoek gekomen. De gemeente Terneuzen heeft dit samen met DOW, de provincie en anderen opgepakt en onderzoek laten doen. Het resultaat van die onderzoek, uitgevoerd door Quo-Mare was dat restwarmte in de Kanaalzone haalbaalbaar kan zijn en dat het de beste optie is om CO2 vrij te verwarmen. Een vervolg onderzoek door Siemens wees nogmaals uit dat er voldoende animo is en de gemeenteraad heeft toen besloten om een fase 1 ontwerp te maken voor de kanaalzone plus een fase 2 ontwerp voor Hoek.

  • Het is niet mogelijk om de oude gasleiding te gebruiken voor het RestwarmteNet.

    1) veel gasleidingen zijn geen 22mm zoals destijds werd gedacht, maar 15 mm.

    2) het retourwater kan niet naar het riool, dat veroorzaakt capaciteitsproblemen.

    Nieuwe toe-en afvoerleidingen zijn nodig. Hoe die bij de woningen aangelegd gan worden moet uitgezocht en met de eigenaren afgestemd worden.
    De route kan zowel in- als uitpandig lopen. Er worden zelfs routes door dakgoten aangelegd, maar hoe dat werkt is ons nu nog niet duidelijk.

  • Deze vraag is momenteel één van de moeilijkste in dit stadium van dit project.

    Als alles meezit en perfect verloopt dan is het mogelijk dat er in 2026 wordt aangesloten, maar dit is meer ons doel, dan dat er onderbouwing voor is.

  • Het is belangrijk dat iedereen lid wordt! Immers de huurders betalen de gasrekening. Mogelijk dat in de inventarisatie fase er toestemming nodig zal zijn van de verhuurder, maar als het meezit heeft hij geen andere keuze, dan toestemming voor de woning aanpassing te verlenen.

  • Momenteel hebben wij als vereniging de gemeenteraad gevolgd en die heeft destijds besloten dat het pilot project alleen voor de kern Hoek wordt uitgewerkt. Wellicht is er in een later stadium de mogelijkheid om hier naar uit te breiden. Het project moet nu eerst verder worden uitgewerkt op een hoog over niveau alvorens de details bekeken worden.

  • Neem contact met ons op. We werken deze lijst regelmatig bij.

Klik op de + om het antwoord te lezen.